top of page

Erik Andersson 1940 - 2023

Erik inledde sin karriär som 15-åring med byggnation av kortvågssändare, som han gladeligen använde utan licens! Trots dåvarande Televerkets idoga pejlningsförsök lyckades de aldrig få fast honom!

Några år senare erhöll han en gedigen utbildning inom radio och förstärkarteknik, vilket han under sextiotalet fick nytta av när han livnärde sig som tevetekniker.

1974 startade Erik hifibutiken "Dalaljud" som han sedermera flyttade till Stockholm och döpte om till "Ljudbutiken".

På 1980 talet fanns det endast ett fåtal tillverkare av rörförstärkare på världsmarknaden. De flesta arbetade i  Klass-AB/B samt betingade relativt höga priser.

 

Från England, och med varumärket Audio Innovations, lanserade Erik tillsammans med Peter Qvortrup under mitten av 80-talet bland annat integrerade rörförstärkare som arbetade i klass A och av hög kvalitet, till priser som inte tömde bankkontot. Dessa såldes över hela världen.

 

Efter tiden med Audio Innovations återkom Erik till Sverige 1987 och lanserade förstärkarbyggsatser under namnet Edison.

 

Han återvände sedan till England början på 90-talet och startade ett samarbete med David Chessell som resulterade i klass-A triodförstärkare med bland annat det legendariska röret 300B. Dessa blev mycket populära, främst i Asien och USA, och såldes under det välbekanta namnet Audion.

 

Tillbaka i Sverige 1995 och lansering av Edison triodbyggsatser.

 

2007 lanserades förstärkaren "The Dream" med effekttrioden GM70. Samarbetspartnern hette nu Ola Hesselvall och förstärkaren lovprisades i Hifi-pressen. Än idag blir lyssnare som får tillfälle att lyssna på Hesselvall Audios "The Dream" starkt imponerade av ljudkvaliteten. "The Dream" tillverkades i en mindre serie.

Efter "The Dream", eller "drömmen" i folkmun, hade Erik tankar på att pensionera sig för gott, han tyckte att han hade gjort sitt och lite till.

 

Bekantskapen med Henrik Westerberg ledde dock till att pensionsplanerna fick vänta. För första gången i Eriks karriär skapade han en koppling där transformatorer från Lundahl används istället för kondensatorer som kopplingselement mellan förstärkarstegen. Effekttrioden GM70 kom åter till användning och prototypen blev så lyckad att det beslutades om serietillverkning.

Företaget Knispel Audio startades av Henrik Westerberg som tillsammans med Erik och Björn Synnergren finslipade konstruktionen till vad som slutligen blev "Erik Signature 70".

bottom of page